Zet in op meer cybersecurity: vier manieren om uzelf beter te beschermen online
Oktober staat binnen de IT-sector helemaal in het teken van cybersecurity. Ieder jaar lanceert de Europese Unie haar European Cybersecurity Month (ECSM)-campagne. Het doel is cyberveiligheid onder haar burgers en organisaties belichten en bevorderen.
Al sinds 2012 zet de ECSM aan tot een grotere bewustwording van malafide online praktijken en hoe je jezelf er voldoende tegen kunt beschermen. Gedurende de hele maand oktober vinden er in heel Europa tal van activiteiten plaats, in de vorm van conferenties, opleidingen, webinars… om een algemene digitale veiligheid te verhogen.
Dit jaar zoomt de organisatie in op phishing en ransomware, twee vaak voorkomende cybersecurityproblemen. Ransomware is een malware die databestanden versleutelt, of gijzelt, en daar losgeld voor vraagt om weer te ontgrendelen. Phishing is dan weer een vorm van internetfraude, waarbij men op allerlei manieren gevoelige informatie of geld probeert te ontfutselen.
#ThinkB4UClick
Cybersecurity is een gedeelde verantwoordelijkheid. Denk maar aan het feit dat één foute klik impact kan hebben op uw hele organisatie. In 2020 kwam het ECSM dan ook met hun officiële motto op de proppen: Think Before U Click. Dit houdt in dat u leert om phishingpraktijken te herkennen en deze ook te melden. Heeft u twijfels over een link, sms of e-mail, denk dan goed na alvorens u klikt. Dit kan namelijk een poging zijn om gevoelige informatie los te krijgen of malware te installeren.
Zorg voor een software-update
Een andere belangrijke en gemakkelijke manier om uzelf online beter te beschermen, is om niet te lang te wachten met het updaten van uw software. U kunt ook automatische updates inschakelen, zodat u dit zeker niet over het hoofd ziet.
Gebruik sterke wachtwoorden
Een wachtwoord kan een ernstig veiligheidsrisico vormen. Maakt u gebruik van korte, gemakkelijke of vaak voorkomende wachtwoorden, dan kunnen cybercriminelen al binnen enkele minuten uw gegevens kraken.
Zorg dat u een wachtwoord instelt dat willekeurig is, lang genoeg (minimaal 12 karakters) en uniek. Het installeren van een wachtwoordbeheerder kan hierbij helpen, die automatisch verschillende wachtwoorden aanmaakt voor al uw accounts en deze ook onthoudt. Een wachtwoordmanager versleutelt en beveiligt dan weer uw wachtwoorden.
Schakel multifactorauthenticatie (MFA) in
Wat is beter dan één wachtwoord? Meerdere! Met multifactorauthenticatie moet u zichzelf op meer dan één manier verifiëren. Zo kunt u bijvoorbeeld een wachtwoord ingeven en vervolgens een beveiligingscode ontvangen via sms. Hoeveel authentificatiefactoren u instelt, kiest u bovendien zelf. Door gebruik te maken van MFA verhoogt u uw online veiligheid aanzienlijk.
Voor meer informatie over cybersecurity en hoe u uzelf beter beschermt, vindt u op cybersecuritymonth.eu.
Onze dedicated IT specialist aan het woord
Bij Silta ICT is het ons doel om u altijd zo precies en transparant mogelijk in te lichten over de laatste nieuwigheden. Met echte IT experten met hands-on kennis bent u zeker dat u altijd juist geïnformeerd bent.