De cloud en as-a-service-modellen als uw redder in nood: alles wat u moet weten over DraaS en BaaS

Stond u al eens stil bij wat het zou betekenen als u door omstandigheden alle bedrijfs- en persoonlijke gegevens kwijtspeelt? Het is geen prettige gedachte, en de impact op uw bedrijfscontinuïteit kan dan ook enorm zijn. Gelukkig bestaan er cloudgebaseerde oplossingen om dit soort taferelen te vermijden. Met DRaaS- en BaaS-methodes beschermen bedrijven zich tegen onverwachte rampen en gegevensverlies, en dat zonder te moeten investeren in dure securityplannen. Lees gauw verder wat DRaaS en BaaS precies is en ontdek de vele voordelen.

DRaaS als oplossing voor bedrijfscontinuïteit

DRaaS staat voor Disaster Recovery as a Service en is een cloudgebaseerde redder in nood wanneer er zich een ramp voordoet, zoals een cyberaanval, een serieuze technische storing of natuurrampen zoals een overstroming. Met DRaaS kunnen bedrijven alle noodzakelijke en belangrijke applicaties, datasets en IT-infrastructuur opslaan en veiligstellen. Wanneer het noodlot toeslaat, zal de downtime met andere woorden minimaal zijn en kunnen bedrijven gewoon verder opereren, zonder tijd én geld te verliezen.

Wat doet DRaaS?

Omdat het hier over een as-a-servicemodel gaat, hoeven organisaties niet zelf over cloud computing te bezitten of beheerder te zijn van een back-updienst als deze. Ze kunnen simpelweg terecht bij een aanbieder van een dergelijke oplossing. DRaaS imiteert de bestaande IT-infrastructuur en wordt opgeslagen in virtuele servers. Wanneer het systeem zou falen, kan er meteen worden geswitcht naar deze servers en is de bedrijfscontinuïteit verder gegarandeerd.

De voordelen van DRaaS

Werken met DRaaS zorgt ervoor dat bedrijven niet zelf moeten investeren in een – vaak erg duur – recoveryplan en een IT-team dat zich daarmee wil en kan bezighouden. Het is dus een kostenefficiënte oplossing en omdat er wordt samengewerkt met experten die deze service aanbieden, zijn ondernemingen verzekerd van een kwalitatief back-upplan wanneer rampen zich voordoen. Vaak is het trouwens zo dat deze experten enkel kosten in rekening brengen wanneer er daadwerkelijk iets misgaat

BaaS: hoogwaardige back-upservice

Back-up as a Service, of BaaS, is zoals de naam al aangeeft een methode om offsite back-ups te maken van belangrijke bedrijfsgegevens. Hierbij worden allerlei bestanden, mappen of de inhoud van harde schijven continu via een netwerkverbinding geback-upt naar een veilige, cloudgebaseerde gegevensopslagplaats. Omdat het ook hier een service betreft, wordt dit door een zelfgekozen leverancier van dit soort diensten gedaan.

IT-afdelingen hoeven deze back-ups dus niet zelf uit te voeren en kunnen zich op andere zaken focussen, terwijl BaaS alle systemen verbindt met een private, publieke of een hybrid cloud die door deze externe provider wordt beheerd en onderhouden op een andere locatie.

Waarom kiezen voor BaaS?

Zowat ieder bedrijf beschikt over belangrijke data, bedrijfs- of persoonlijke gegevens die niet verloren mogen gaan. Een online back-upmethode als BaaS doet dus precies dat: informatie beschermen tegen het risico van verlies door hackers of medewerkers met kwaad opzet, gebruikersfouten of technische storingen, synchronisatieproblemen of rampen. Niet onbelangrijk als je weet dat 60 procent van de bedrijven die kritieke gegevens verliezen, binnen het half jaar de boeken moeten sluiten. Gegevensverlies kan dus gemakkelijk worden voorkomen door SaaS-applicaties te koppelen aan een complete back-up- en hersteloplossing van BaaS.

Onze dedicated IT specialist aan het woord

Bij Silta ICT is het ons doel om u altijd zo precies en transparant mogelijk in te lichten over de laatste nieuwigheden. Met echte IT experten met hands-on kennis bent u zeker dat u altijd juist geïnformeerd bent.

Dit blogartikel werd geschreven door Gunter Van de Cauter

Gunter is Sales Director bij Silta. Naast zijn commerciële en budget verantwoordelijkheden is Gunter ook in nauw contact met klanten en partners. In zijn vrije tijd is Gunter een vurige voetbalfan; in het weekend kan je hem ook tegenkomen op de koersfiets.

Gerelateerde onderwerpen

Mogelijk vindt u dit ook interessant