Opvallende trends in cyberaanvallen: wat kunt u als bedrijf doen?

Cybersecurity is en blijft een van de grootste uitdagingen voor ondernemingen in dit digitale tijdperk. Volgens een recente studie van Cisco Secure zou maar liefst 96% van de IT-professionals meer veerkracht op het vlak van cyberbeveiliging als topprioriteit hebben.

Een groei in het aantal cyberdreigingen

Dit onderzoek van Cisco Secure werd uitgevoerd bij 4.700 security professionals in 26 verschillende landen. Zo’n twee derde van de deelnemende organisaties kreeg dan ook te maken met grootschalige cyberincidenten die een aanzienlijke impact hadden op hun bedrijfsvoering. Het valt dan ook niet te negeren dat cyberaanvallen voorkomen en detecteren bij heel wat IT-managers hoog op de agenda staat. Blijven investeren in de nieuwste beveiligingsmethoden en het up-to-date houden van de IT-infrastructuur is een must, omdat het aantal inbreukpogingen nog steeds bijzonder hoog is. Dat zorgt in veel gevallen voor organisatorische uitdagingen, vooral met het alom geaccepteerde thuiswerken als norm en de vaak bijhorende onbeveiligde apparaten.

Opvallende trends in cyberattacks

Malware (40%) en aanvallen op vlak van netwerkverkeer en applicaties (19%) zijn de meest voorkomende vormen van cyberaanvallen. Social engineering is dan weer de minst voorkomende variant. Hierbij worden mensen gemanipuleerd om acties uit te voeren die ze normaal niet zouden doen, vaak via e-mails of sms’jes. Het blijft echter een niet te onderschatten dreiging, vooral omdat veel bedrijven er nog niet mee bekend zijn.

Daarnaast vond er ook geografische shift plaats op het vlak van ransomware-aanvallen. Noord-Amerika was vroeger het grootste slachtoffer hiervan, maar nu lijken Europa en Azië eerder deze onfortuinlijke titel in de wacht te slepen. De EU kreeg in 2022 te maken met 18% meer ransomware-attacks en daarbij kreeg Scandinavië het zwaar te verduren, met een stijging van 138%. Ook AI-gedreven aanvallen is een zorgelijk punt. Want het zijn niet alleen bedrijven en particulieren die tegenwoordig vaker gebruikmaken van artificiële intelligentie om hun dagelijkse werkzaamheden te verbeteren, ook cybercriminelen zetten het in om bijvoorbeeld aanvallen te automatiseren.

Wat kunnen bedrijven doen om cyberaanvallen te voorkomen?

Deze steeds geavanceerdere cyberaanvallen zijn voornamelijk een probleem voor kmo’s, die vaak niet de (financiële) middelen of ruimte hebben om zichzelf voldoende te beschermen. Opleiding en awareness voor zowel medewerkers als consumenten zijn dan ook enorm belangrijk om cybercriminaliteit te voorkomen en de verschillende bedreigingen het hoofd te bieden. Daarom moeten bedrijven blijven investeren in de nieuwste beveiligingsstrategieën en -oplossingen en inzien dat proactief inzetten op meer bescherming en bewustwording een mogelijke schadelijke impact op de organisatie kan voorkomen.

Om de complexiteit hiervan te verminderen en de effectiviteit te verhogen, zetten we bij Silta in op een geïntegreerde benadering van cybersecurity die gebruikmaakt van cloud-native platforms en kunstmatige intelligentie. We begrijpen de uitdagingen waarmee bedrijven te maken krijgen bij het beschermen van hun IT-infrastructuur. Onze experts staan dan ook 24/7 klaar voor u om u te helpen bij het implementeren van de nieuwste beveiligingsoplossingen en het ontwikkelen van een op maat gemaakte beveiligingsstrategie.

Contacteer ons voor meer vragen rond hoe we uw organisatie kunnen beschermen tegen cybercriminaliteit.

Onze dedicated IT specialist aan het woord

Bij Silta ICT is het ons doel om u altijd zo precies en transparant mogelijk in te lichten over de laatste nieuwigheden. Met echte IT experten met hands-on kennis bent u zeker dat u altijd juist geïnformeerd bent.

Dit blogartikel werd geschreven door Gunter Van de Cauter

Gunter is Sales Director bij Silta. Naast zijn commerciële en budget verantwoordelijkheden is Gunter ook in nauw contact met klanten en partners. In zijn vrije tijd is Gunter een vurige voetbalfan; in het weekend kan je hem ook tegenkomen op de koersfiets.

Gerelateerde onderwerpen

Mogelijk vindt u dit ook interessant