Silta staat garant voor oplossingen op maat in een alsmaar complexere samenleving

Dat de pandemie een grote impact heeft gehad op onze samenleving staat vast. Ook voor verschillende ondernemingen betekende dit een verandering: de overstap naar de cloud gebeurde aan een sneltempo. Men ondervond al snel dat de cloud een efficiënte ondersteuning bood.

Meer cloud diensten betekent ook meer gebruikers, locaties en applicaties en dus ook meer complexiteit. De beste manier om met deze complexiteit om te gaan? Met de oplossingen van Silta, gebouwd met Cisco-technologie.

Een cyberpandemie?

De Coronapandemie heeft een sterke en verreikende impact nagelaten op onze maatschappij. Dit gaf tot resultaat een algemeen veranderd beeld over hygiëne en sociale interactie om risico’s te minimaliseren. Op technologisch vlak vertellen veel cyberbeveiligingsexperts ons dat we te maken hebben met een soortgelijke verschuiving op gebied van beveiliging: een groter bewustzijn van het belang van beveiliging om risico’s tot een minimum te beperken.

Vandaag de dag vereist de cloud beveiliging die eenvoudig in te zetten, te gebruiken en te onderhouden is. Hier komt Silta in beeld. Silta richt zich op beveiliging met een systematische aanpak die de cloud en het netwerk van de gebruiker optimaliseert en beheert zodat beveiliging overal aanwezig is.

Één beleid voor een efficiënt toegangssysteem

Een beleid dat op de gehele opslag wordt toegepast kan een consistente gatekeeper creëren voor alle gebruikers, apparaten en werklasten, ongeacht waar ze zich bevinden. Geverifieerde gebruikers krijgen toegang ongeacht hun locatie, terwijl niet-geverifieerde gebruikers worden uitgesloten, zelfs als ze zich binnen de gekende omgeving bevinden.

De uitdaging? Één systeem opzetten dat de beleidsregels en naleving ervan kan definiëren en bewaken. Hoewel geen enkele leverancier momenteel een dergelijke oplossing biedt, heeft Cisco met de recente lancering van Identity Services Engine (ISE) 3.1 enorme stappen in die richting gezet. Deze cloudgebaseerde oplossing, beschikbaar op AWS of Azure (en binnenkort Google Cloud) kan worden gebruikt om een eenvoudig toegangsbeleid in de cloud op te stellen. Op dezelfde manier stelt Cisco Cloud ACI ook beleidsregels op die uitgaan van de private cloud en zich uitstrekken tot de publieke cloudruimte.

Micro-segmentatie

Dit is het proces waarbij beleidsregels worden gebruikt om zones te creëren die virtueel kunnen worden gesegmenteerd om bedreigingen te blokkeren en inbraken te reduceren. Dit zorgt ervoor dat u verschillende zones van elkaar kan scheiden waarbij elke poging die ondernomen wordt om toegang te krijgen geweigerd kan worden.

Mocht er toch een inbreuk plaatsvinden, dan kan microsegmentatie voorkomen dat de bedreiging zich zijdelings door de organisatie verspreidt. U bekijkt dit best als een reeks van poorten tussen verschillende zones. Alleen gebruikers en apparaten met de juiste sleutel mogen naar binnen.

Silta ondersteunt microsegmentatie met Cisco ISE 3.1 en Cisco Cloud ACI – twee oplossingen die gebruikt worden om het beleid vast te stellen en de zones of VLAN’s te definiëren. Vervolgens gebruiken Cisco Secure Acces en Cloud ACI deze beleidslijnen om de virtuele zones van uw cloud-tech opslag te segmenteren en te beveiligen.

Het ‘Zero Trust’-model als optimale beveiliging

Dit model zorgt voor een verificatie en autorisatie van gebruikers of apparaten. Er bestaan verschillende elementen van dit soort model, wij richten ons op 2 ervan, namelijk de beveiligde hardware en de multi-factor authenticatie.

  • Beveiligde hardware, zoals die wordt gebruikt in de Cisco SD-WAN-routers, is op chipniveau in het apparaat ingebouwd om te verifiëren dat het apparaat is wat het zegt dat het is. Router X is router X. Server Y is server Y. Die beveiliging op chipniveau kan niet worden gewijzigd.
  • Multi-factor authenticatie, zoals die wordt ondersteund door Cisco Secure Access by Duo, vereist een tweede verificatiestap bij het eerste verzoek tot toegang. Dit om er zeker van te zijn dat gebruikers zijn wie ze zeggen dat ze zijn.

De combinatie van hardware beveiliging en multi-factor authenticatie zorgt voor een optimale verificatie van gebruiker of apparaat.

Schadelijke sites

Volgens een onderzoek van Deloitte (Impact of COVID-19 on cybersecurity) is 47% van de thuiswerkers het slachtoffer geworden van een phishing-aanval. Vaak maken deze aanvallen gebruik van een link die doorverwijst naar een schadelijke site. Aangezien bijna de helft van de gebruikers op die link klikt, is het van cruciaal belang dat uw cloudbeveiliging automatisch de toegang tot slechte actoren blokkeert.

DNS beveiliging met Cisco Umbrella biedt de perfecte beveiliging voor dit soort problemen. Deze dienst is dan ook van onschatbare waarde. Wanneer een schadelijke site wordt gedetecteerd wordt het verzoek van de gebruiker afgebroken voordat er verbinding met de site gemaakt wordt.

Zelfs met een zeer effectieve toegangscontrole kunnen er soms toch nog schadelijke codes binnendringen. Cisco Secure Cloud Analytics zorgt voor een oplossing waarbij gedragsafwijkingen automatisch gedetecteerd worden. Het pakket wordt in quarantaine geplaatst en het beveiligingsteam krijgt een waarschuwing.

Intelligentie is de sleutel

De rode draad doorheen al deze cloud-beveiligingsoplossingen is intelligentie. Het is gemakkelijker om u tegen bedreigingen te wapenen en ze te detecteren als u weet waar u naar op zoek bent. En als er een inbreuk plaatsvindt is er informatie nodig om de bedreiging te detecteren en de potentiële schade en de getroffen bedrijfsmiddelen in kaart te brengen. De oplossingen van Silta zijn de beste manier om ervoor te zorgen dat de kansen die de cloud biedt niet worden opgeslokt door de uitdaging die cloudbeveiliging vandaag met zich meebrengt.

Onze dedicated IT specialist aan het woord

Bij Silta ICT is het ons doel om u altijd zo precies en transparant mogelijk in te lichten over de laatste nieuwigheden. Met echte IT experten met hands-on kennis bent u zeker dat u altijd juist geïnformeerd bent.

Dit blogartikel werd geschreven door Gunter Van de Cauter

Gunter is Sales Director bij Silta. Naast zijn commerciële en budget verantwoordelijkheden is Gunter ook in nauw contact met klanten en partners. In zijn vrije tijd is Gunter een vurige voetbalfan; in het weekend kan je hem ook tegenkomen op de koersfiets.

Gerelateerde onderwerpen

Mogelijk vindt u dit ook interessant