Office 365 backups, hoe zit dat nu juist?

Op heden zijn meer en meer organisaties de weg ingeslagen van de “verplichte” digitalisatie. We zien dit eveneens bij onze klanten en het zal u ook niet vreemd in de oren klinken: Microsoft Teams en met uitbreiding de Office producten, spelen een centrale rol in het dagdagelijks virtuele bedrijfsleven.

Er worden bijvoorbeeld nieuwe Teams Spaces aangemaakt, collega’s toegevoegd aan deze groepen, er wordt dagelijks gechat en er worden massaal documenten gedeeld. De onderliggende technologieën verzameld in Exchange, Sharepoint en One-Drive worden met de dag belangrijker.

Maar, heeft u controle over deze data? Is er ergens een backup voorzien door Microsoft?

Doorgaans wordt aangenomen dat Microsoft verantwoordelijk is voor de beveiliging en de langdurige retentie van Office 365-data, terwijl die verantwoordelijkheid in werkelijkheid bij de gebruiker ligt. De belangrijkste focus van Microsoft ligt in het garanderen van uptime voor uw gebruikers:

De back-up-en herstelmogelijkheden die Microsoft biedt verschillen eveneens vaak van wat gebruikers verwachten. Naast de standaardvoorzorgsmaatregelen van Office 365 moet u dus mogelijks nog eens nagaan in hoeverre u controle heeft over deze data.

Microsoft Office 365 biedt geografische redundantie, wat vaak ten onrechte voor back-up wordt aangezien. Van een back-up is er pas sprake wanneer er historische kopieën van data worden gemaakt en vervolgens op diverse locaties opgeslagen.

Waarom is het nemen van backups dan zo belangrijk?

Zoals eerder geschetst zorgt Office 365 voor de beschikbaarheid van de applicaties en de uptime van de achterliggende systemen. Een backup kan u tegen heel wat andere praktijksituaties beschermen. Uit onderzoek is gebleken dat er 6 valkuilen zijn met betrekking tot databeveiliging:

  • het per ongeluk wissen van data
  • hiaten in het retentiebeleid
  • interne beveiligingsrisico’s
  • externe beveiligingsrisico’s
  • wettelijke requirements
  • het beheer van hybride e-mail en migraties naar O365

Onze partner VEEAM heeft dit samengevat in een white paper:

Hou zeker onze blog en onze website in het oog, binnenkort komen we trouwens met iets nieuws.

Interesse naar meer? Aarzel niet met ons contact op te nemen.

Onze dedicated IT specialist aan het woord

Bij Silta ICT is het ons doel om u altijd zo precies en transparant mogelijk in te lichten over de laatste nieuwigheden. Met echte IT experten met hands-on kennis bent u zeker dat u altijd juist geïnformeerd bent.

Dit blogartikel werd geschreven door Ronnie Dibbaut

Ronnie is Operations Director bij Silta. Naast de dagelijkse operaties en budget verantwoordelijkheden is Ronnie ook in nauw contact met klanten en partners. In zijn vrije tijd is Ronnie bezig met zijn gezin en met duursporten zoals hardlopen en fietsen.

Gerelateerde onderwerpen

Mogelijk vindt u dit ook interessant