IT kosten met precisie budgetteren? Silta levert dé cloudgebaseerde oplossing

Voor heel wat organisaties met oog op groei is de integratie van moderne technologie niet meer weg te denken. Maar het uitwerken van een technologische infrastructuur vraagt natuurlijk de nodige inspanning en een stevige kapitaalinjectie. Het IT-departement kreeg daardoor de laatste jaren de onterechte naam van ‘kostenpost’. Daar komt nu langzaam maar zeker verandering in, dankzij de verschuiving van CapEx- naar consumptie gebaseerde modellen.

IT binnen een CapEx-model

Vroeger kon een organisatie op slechts één manier haar IT-infrastructuur bekostigen: als een kapitaaluitgave (CapEx). Er moest met andere woorden geïnvesteerd worden in fysieke servers, hardware, opslagruimte, koelsystemen, software, en ga zo verder. Dat is behoorlijk kapitaalintensief. Om maar te zwijgen van het feit dat bedrijven een oversized server neerzetten die nauwelijks gebruikt wordt, maar wel energie vreet en veel geld kost. Noodzakelijke updates en andere onderhoudskosten doen het organisatiebudget verder wegslinken, wat weinig ruimte overlaat voor innovatie of een snellere groei.

Werken met dit CapEx-model vereist bovendien een investering in een maximale werklast. Afhankelijk van de diensten die er geleverd worden, waarbij een bedrijf bijvoorbeeld één of enkele keren per jaar een hectische periode doormaakt, zal het overgrote deel van de IT-apparatuur voor de resterende tijd niet worden gebruikt. Ongebruikt betekent echter niet dat het kostenplaatje daalt: deze IT-systemen vragen nog steeds onderhoud, stroomvoorziening en de nodige updates.

Van CapEx naar OpEX

Enter het cloudgebaseerde OpEx-model, oftewel een overgang naar operationele uitgaven. Dankzij de opkomst van cloud computing en andere technologieoplossingen is het nu mogelijk om IT-activiteiten binnen een zogenaamd consumptiegebaseerd of consume-as-you-go-model te plaatsen, vergelijkbaar met de facturering van nutsbedrijven, zoals water- en elektriciteitsleveranciers.

Dankzij deze verschuiving moeten bedrijven niet meer investeren in IT-hardware en logge infrastructuur die ze moeten afschrijven over een bepaald aantal jaar. Dit is de overstap naar een huurmodel, waarbij organisaties dus slechts betalen voor wat ze nodig hebben. Hierdoor bewegen ze zich als het ware met de flow van verscheidene piek- als dalperiodes op de markt of die ontstaan als gevolg van veranderend consumentengedrag.

Resources kunnen dus onmiddellijk worden geleverd en gedeconfigureerd, zonder dat daar gigantische kosten aan verbonden zijn. Op deze manier kan een organisatie haar IT-activiteiten opschalen of afschalen, op basis van de organisatiebehoeften, wat aanzienlijke kostenvoordelen oplevert.

Met het CapEx-model kan een organisatie IT-activiteiten opschalen of afschalen op basis van haar behoeften, wat aanzienlijke kostenvoordelen oplevert.

Voorspelbaar IT-gebruik en flexibiliteit

Dit levert ook de mogelijkheid om iedere maand het aantal clouddiensten te herzien en enkel gefactureerd te worden voor de effectief afgenomen hoeveelheden. Organisaties krijgen hierdoor een zeer voorspelbaar IT-verbruik, met een vereenvoudigde budgettering als gevolg – een opsteker voor de boekhoudafdeling. Daarbovenop kunnen naast de IT-infrastructuur ook diensten – managed services – mee voorzien worden in het cloudmodel. Zodoende zal ook al het nodige onderhoud, security updates… deel uitmaken van de maandelijkse huurprijs.

Het cloudgebaseerde OpEx-model levert aanzienlijke kostenbesparingen en een zekere flexibiliteit op. Het heeft nog weinig zin om kapitaal uit te geven aan het bouwen, onderhouden en exploiteren van datacenters. Dat is precies waar Silta organisaties kan verder helpen. Door de kosten onder controle te krijgen en de infrastructuurlast over te dragen, kan de IT-afdeling haar pijlen richten op onderzoek naar nieuwe IT-producten en technologieën, software-upgrades en innovaties. Hierdoor kan een organisatie geld besparen, sterker concurreren of zelfs nieuwe markten aanboren.

Onze dedicated IT specialist aan het woord

Bij Silta ICT is het ons doel om u altijd zo precies en transparant mogelijk in te lichten over de laatste nieuwigheden. Met echte IT experten met hands-on kennis bent u zeker dat u altijd juist geïnformeerd bent.

Dit blogartikel werd geschreven door Gunter Van de Cauter

Gunter is Sales Director bij Silta. Naast zijn commerciële en budget verantwoordelijkheden is Gunter ook in nauw contact met klanten en partners. In zijn vrije tijd is Gunter een vurige voetbalfan; in het weekend kan je hem ook tegenkomen op de koersfiets.

Gerelateerde onderwerpen

Mogelijk vindt u dit ook interessant