Hoe WiFi6(E) en OpenRoaming van Cisco het hybride werken ondersteunen

Hoorde u al van WiFi 6? Deze nieuwe wifistandaard voor draadloze toepassingen begon aan zijn opmars in 2019, klaar om voor grote veranderingen te zorgen op het vlak van connectiviteit en een geavanceerdere gebruikservaring.

WiFi6 biedt nieuwe mogelijkheden voor bedrijven die onder meer mikken op een effectieve integratie van het hybride werken in hun organisatie. Ook Cisco’s OpenRoaming krijgt een belangrijke rol toebedeeld in de toekomst van deze geüpgradede seamless connectivity. Hoe gaan WiFi 6 en OpenRoaming hand in hand en welke voordelen biedt dit?

Wat zijn de voordelen van WiFi 6?

WiFi6 – of 802.11 ax – is de nieuwste wifiversie die bedrijven en serviceproviders een betere ondersteuning biedt bij het gebruik van toekomstige en geavanceerde applicaties. Op technisch vlak gaat het enkele stappen verder dan de vorige versies, waardoor het gebruikers een aantal essentiële voordelen gunt. Vooral een hogere snelheid en meer capaciteit, waardoor u gemakkelijk meerdere apparaten tegelijkertijd kunt aansluiten aan hypersnelheid, zijn de grootste troeven.

Hoe werkt WiFi6?

Met WiFi6 zullen data en informatie zich 3 keer sneller kunnen verspreiden binnen dat netwerk dan de wifisnelheid van WiFi5. Met deze nieuwe draadloze technologie verkrijgt u overigens ook een verbeterde wifidekking doordat het zowel op een hoge als een lage frequentie werkt. De 6GHz frequentie band wordt tevens voorzien in de WiFi6E variant. De range loopt dan doorheen meerdere verdiepingen of zelfs het hele kantoorgebouw, zonder dat er sprake is van een gebrekkige connectie.

WiFi6 is een handige tool wanneer hybride werken een belangrijke pijler is binnen de organisatie. Een intelligent netwerk is dan onontbeerlijk voor de verdere ontwikkeling van een werkplek waar medewerkers en klanten goed en veilig kunnen werken met hun mobiele apparaten. Om een betrouwbare toegang te verlenen voor iedereen binnen het bedrijfsnetwerk, en rekening te houden met meer geïntegreerde toepassingen of implementaties van IT- of IoT-apparaten, kan WiFi6 een cruciale rol spelen. Doordat het zorgt voor verbeteringen op het vlak van snelheid, capaciteit en controle, heeft het ontegensprekelijk een effect op de prestaties en bruikbaarheid van bestaande toepassingen en kan het leiden tot innovaties die de huidige manier van werken veranderen.

Wat is nu OpenRoaming?

Cisco zet voortdurend in op innovaties die netwerken beter, betrouwbaarder en veiliger maken en ontwikkelde zodoende OpenRoaming, dat een naadloze en veilige verbinding met WiFitussen vertrouwde netwerken en roamingdiensten mogelijk maakt. Zeker in combinatie met het 5G-netwerk biedt deze seamless connectivity voor ongeziene kansen. Voor Cisco bestaat een draadloze toekomst dan ook uit een samenspel van 5G en WiFi, doordat die laatste een deel van de belasting van mobiele netwerken kan overnemen.

Welke rol speelt OpenRoaming?

OpenRoaming is een noodzakelijke bouwsteen om de adoptie van opkomende draadloze toegangstechnologieën te versnellen, maar ook om de gebruikerservaring te verbeteren door probleemloos en veilig te connecteren. Een win-win voor consumenten én netwerkproviders. Cisco zet in op dynamische en schaalbare relaties tussen serviceproviders en draadloze toegangsnetwerken met een flexibel beleid dat providers toelaat om de kwaliteit van de WiFi-netwerken te specificeren. Dankzij OpenRoaming krijgen ze de mogelijkheid om wifi te gebruiken om:

  • Data af te voeren naar meerdere wifinetwerken dankzij een directe netwerkdetectie, -selectie en -authenticatie. Dit leidt uiteindelijk tot een vermindering van operationele uitgaven;
  • Een wereldwijde WiFi-dekking te garanderen, ook voor gebruikers die zich bevinden op locaties waar er zo goed als geen bereik is;
  • Een waardeverhoging te implementeren zonder extra kosten aan te rekenen, wat zorgt voor meer tevredenheid bij gebruikers;
  • Een verhoogde beveiliging te bieden.

Onze dedicated IT specialist aan het woord

Bij Silta ICT is het ons doel om u altijd zo precies en transparant mogelijk in te lichten over de laatste nieuwigheden. Met echte IT experten met hands-on kennis bent u zeker dat u altijd juist geïnformeerd bent.

Dit blogartikel werd geschreven door Gunter Van de Cauter

Gunter is Sales Director bij Silta. Naast zijn commerciële en budget verantwoordelijkheden is Gunter ook in nauw contact met klanten en partners. In zijn vrije tijd is Gunter een vurige voetbalfan; in het weekend kan je hem ook tegenkomen op de koersfiets.

Gerelateerde onderwerpen

Mogelijk vindt u dit ook interessant