De cloud in combinatie met de hybride toekomst van ondernemingen

Zaken die we als vanzelfsprekend beschouwden – zoals uit eten of naar de cinema gaan – zijn voorgoed veranderd. De impact van de pandemie merken we niet alleen op ons persoonlijk leven, maar vooral ook op professioneel gebied. Vóór de pandemie was er een beperkt aantal mensen dat op afstand werkte. Vandaag is dat meer dan 60% in sommige sectoren. In een recent onderzoek zei 70% van de werknemers dat ze hun baan zouden opzeggen als ze niet minstens een paar dagen per week thuis konden werken.

Er zijn talrijke voordelen verbonden aan thuiswerk zoals het wegvallen van het woon-werkverkeer en de extra tijd die hiermee verkregen wordt om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan. Maar ook bedrijven ondervinden verschillende voordelen. De productiviteit en het moreel zijn gestegen en de facilitaire kosten zijn gedaald.

Zonder de cloud zou deze verschuiving onmogelijk zijn geweest. Hoe dienen bedrijven anders te denken over werk, welke uitdagingen zijn er en hoe kan Silta helpen?

Een ongepland sociaal experiment

Al meer dan een decennium wordt er in stilte gediscussieerd over ‘thuiswerken’. Hoewel de technologie het mogelijk maakte, liepen de meningen uiteen over de vraag of deze vorm van werken meer of minder productief was. Toen kwam Corona en werden we verplicht om thuis te werken.

Bijna twee jaar later, nu kantoren langzaam opengaan, beginnen we opnieuw na te denken over de toekomst van werk. Sommigen werken op locatie, anderen dan weer thuis en nog enkelen combineren deze twee. Deze laatste mix blijkt heel efficiënt te zijn.

Het is dan ook op dit punt dat Silta het verschil kan maken.

Welkom in uw thuisbureau

De beste manier om na te denken over hybride werken is het heroverwegen van wat een kantoor is. Bedrijven dachten altijd aan campuskantoren en filialen. De toevoeging van honderden of zelfs duizenden thuiskantoren maakt dit erg complex. Elk kantoor aan huis is in feite een bijkantoor voor één persoon – met dezelfde eisen voor applicatieprestaties en veilige toegang, maar met aanzienlijk minder IT-middelen.

Beveiliging en toegang staan vaak op gespannen voet met elkaar. De werknemer wil toegang die gemakkelijk te gebruiken is. Als het moeilijk is om verbinding te maken kan de werknemer gefrustreerd raken en om de beveiligingsmaatregel heen gaan werken, waardoor het risico toeneemt.

Het bedrijf en de IT-afdeling begrijpen de behoefte aan gemakkelijke toegang maar hun grootste zorg is veiligheid.

Een optimale applicatie-ervaring

Applicatie-ervaring is van cruciaal belang als werknemers thuis werken. De werknemer verwacht dezelfde applicatie-ervaring als wanneer hij op kantoor is. Is deze ervaring minder goed bij thuiswerk, dan heeft dit een negatieve invloed op de productiviteit en de tevredenheid van de werknemer.

Een kwalitatief hoogwaardige applicatie-ervaring ontstaat niet zomaar. Het vereist nieuwe niveaus van zichtbaarheid naarmate applicaties meer gedistribueerd worden. Ontwikkelaars moeten kunnen zien waar elke component van de applicatie zich bevindt en hoe ze bij de gebruiker aansluiten om de applicatie te leveren.

Deze gedistribueerde applicaties maken vaak verbinding met het internet via infrastructuur die het bedrijf niet bezit noch beheert. Elke stap in dat traject kan een negatieve invloed hebben op de algehele applicatie-ervaring. De applicatie die de infrastructuur volgt moet zichtbaar zijn en deze zichtbaarheid moet aangevuld worden met kunstmatige intelligentie die eenvoudige zichtbaarheid kan omzetten in bruikbare inzichten. Met de door Silta aangeboden Cisco-applicaties worden losse gegevens omgezet in bruikbare inzichten om IT-teams te helpen de kosten en prestaties te optimaliseren, digitale bedrijfsopbrengsten te maximaliseren en uitzonderlijke digitale ervaringen te leveren – in welke cloud dan ook.

Wat met thuiswerken in de toekomst?

Nu steeds meer werknemers weer naar kantoor gaan moeten bedrijven een belangrijke beslissing nemen. Ofwel kiezen ze voor een kortetermijnoplossing en doen ze wat ze altijd deden ofwel investeren ze in een lange termijn project. Bij dit lange termijn project is de cloud dan ook een belangrijke overweging.

Het aantal werknemers ter plaatse en de uren die zij werken zullen sterk variëren. Bedrijfsfaciliteiten zullen dan ook in staat moeten zijn om op kosteneffectieve wijze een hybride personeelsbestand te ondersteunen. Het kantoor zal in staat moeten zijn om deze eb en vloed aan werknemers op te vangen – zowel in ruimte als in netwerkcapaciteit.

Het komt erop neer dat er meer vraag zal zijn naar gedistribueerde applicaties en samenwerkingen, zelfs met de terugkeer naar kantoor. De applicaties zelf moeten een betere samenwerking bevorderen voor een hybride personeelsbestand. Oplossingen die u kunnen helpen uw cloud netwerkactiviteiten te beheren zijn essentieel voor een naadloze eindgebruikerservaring voor elke werklast over elke infrastructuur.

Onze dedicated IT specialist aan het woord

Bij Silta ICT is het ons doel om u altijd zo precies en transparant mogelijk in te lichten over de laatste nieuwigheden. Met echte IT experten met hands-on kennis bent u zeker dat u altijd juist geïnformeerd bent.

Dit blogartikel werd geschreven door Gunter Van de Cauter

Gunter is Sales Director bij Silta. Naast zijn commerciële en budget verantwoordelijkheden is Gunter ook in nauw contact met klanten en partners. In zijn vrije tijd is Gunter een vurige voetbalfan; in het weekend kan je hem ook tegenkomen op de koersfiets.

Gerelateerde onderwerpen

Mogelijk vindt u dit ook interessant