Silta Cybersecurity

Onze samenleving communiceert, werkt en leeft meer dan ooit digitaal. We wisselen dagelijks oneindig veel gegevens uit met elkaar, zowel in onze professionele omgeving als in het privéleven. Maar wat gebeurt er met die gegevens? Wie krijgt toegang tot die gegevens? Zijn ze wel veilig? Wat als ze worden misbruikt?
Helaas weten nog te weinig mensen het antwoord op deze vragen. Het is ook niet altijd mogelijk om het antwoord te achterhalen. Daarom is het van belang dat de cyber security van uw gegevens op punt staat, om zo ernstige gevolgen te vermijden. Silta ging om die reden, in samenwerking met Cisco en Comstor, aan de slag om awareness te creëren met een Escaperoom Security Truck.

Wat is de Cybersecurity Escaperoom Truck?

Op een ludieke manier bijleren over cyber security, dat is het hoofddoel.
Met deze Escaperoom waant u zich met collega’s in een omgeving die cybergevaren op u afvuurt. De taak van de deelnemers bestaat eruit gedurende 30 minuten de juiste beslissingen te nemen om mogelijke gegevens te beveiligen en vervolgens de code van de escaperoom te kraken. Hoewel deze ervaring op een fictieve manier tot bij de deelnemers wordt gebracht, is de inhoud ervan precies wat men op de werkvloer kan tegenkomen. Dit duidt nogmaals op het belang van het bewustzijn van deze gevaren.

Van phishing tot social engineering

In de Cybersecurity Escaperoom wordt er bewustzijn gecreëerd voor verschillende cybergevaren.  Cyberaanvallen en -misbruik kunnen dan ook op tal van manieren gebeuren. De meest voorkomende manieren zijn phishing (een vorm van internetfraude waarbij u valse berichten ontvangt en geprobeerd wordt om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen) en ID-fraude, waarbij criminelen misbruik maken van valse of gestolen identiteitsgegevens en daarmee bijvoorbeeld betalingen doen.

Ook minder bekende onderwerpen worden aangekaart. Juice jacking bijvoorbeeld. Nog nooit van gehoord? Dan heeft u in het verleden waarschijnlijk al eens een risico gelopen toen u uw (gsm-)apparaat oplaadde. Bij juice jacking worden er gegevens gestolen via een USB-poort of -kabel. We laden onze apparaten op, op bijvoorbeeld luchthavens of hotels, via een onbekende USB. Wat velen niet weten is dat cybercriminelen via deze weg gegevens kunnen stelen van het apparaat dat is aangesloten op deze USB. Ook kunnen zij erin slagen om uw apparaat te infecteren met virussen en/of malware.
Daarnaast komen nog enkele minder bekende onderwerpen aan bod zoals: social engineering en deepfake.

Bewustzijn bij de publieke sector

Om het belang van cyber security onder de aandacht te brengen bij de publieke sector hebben Silta,  Cisco, Comstor en V-ICT-OR (Vlaamse ICT Organisatie) de handen in elkaar geslagen. Zo verhuisde de Escaperoom Safety Truck voor één dag naar ShoptIT. Personen uit de publieke sector (steden en gemeenten, agentschappen van de Vlaamse overheid, intercommunales en andere openbare (hulp)diensten) kunnen op die manier ook kennismaken met cyber security en het belang ervan.

Onze dedicated IT specialist aan het woord

Bij Silta ICT is het ons doel om u altijd zo precies en transparant mogelijk in te lichten over de laatste nieuwigheden. Met echte IT experten met hands-on kennis bent u zeker dat u altijd juist geïnformeerd bent.

Dit blogartikel werd geschreven door Gunter Van de Cauter

Gunter is Sales Director bij Silta. Naast zijn commerciële en budget verantwoordelijkheden is Gunter ook in nauw contact met klanten en partners. In zijn vrije tijd is Gunter een vurige voetbalfan; in het weekend kan je hem ook tegenkomen op de koersfiets.

Gerelateerde onderwerpen

Mogelijk vindt u dit ook interessant