Het belang van de Microsoft 365 back-up

Wat is een back-up?

Back-up is het proces van het maken van een kopie van de gegevens op uw systeem die u gebruikt voor herstel in het geval uw originele gegevens verloren zijn gegaan of beschadigd zijn geraakt. U kunt een back-up ook gebruiken om kopieën van oudere bestanden te herstellen als u die van uw systeem hebt verwijderd

Zijn back-ups de verantwoordelijkheid van de klant of van Microsoft zelf?

Het is wel degelijk de verantwoordelijkheid van de klant om zijn vitale bedrijfsgegevens te beheren en te beschermen, volgens het Shared Responsibility Model van Microsoft. Wel nemen aanbieders van Software as a Service platformen (zoals Microsoft 365) de verantwoordelijkheid op zich voor applicatie-uptime, de onderliggende infrastructuur en de short term back-up. Lange termijn back-ups worden niet door Microsoft gegarandeerd en dienen door de bedrijven zelf te worden voorzien.

Waarom is de Microsoft 365 back-up nodig?

Meer en meer aspecten in ons dagelijks leven verlopen digitaal, vooral sinds de pandemie. Ook Microsoft 365 blijft in groei toenemen. Vooral Microsoft Teams werd de voorbije twee jaar massaal gebruikt. Al dit heeft ervoor gezorgd dat er ook meer dan ooit gegevens online worden uitgewisseld en bewaard. Om te vermijden dat er gegevens worden kwijtgeraakt of verwijderd is het dus van enorm belang dat er een back-up wordt gemaakt zodat deze, indien nodig, kunnen worden hersteld.

Er bestaan een aantal scenario’s die het belang van een back-up verder toelichten:

Onbedoelde verwijdering: Dit is eigenlijk de meest voorkomende oorzaak van gegevensverlies in Microsoft 365. Als u een gebruiker verwijdert, of dat nu de bedoeling was of niet, dan zal die verwijdering worden gerepliceerd over het netwerk. Een back-up zou die gebruiker kunnen herstellen.

Interne veiligheidsbedreigingen: Als we denken aan bedreigingen voor ons bedrijf, denken we meestal in termen van bescherming tegen externe krachten. Veel bedrijven ervaren echter ook bedreigingen van binnenuit en deze problemen komen vaker voor dan u denkt. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat medewerkers, bewust of onbewust, onveilige bestanden uploaden en/of gegevens verwijderen. Het hebben van een hoogwaardige back-up verkleint het risico dat kritieke gegevens verloren gaan of vernietigd worden.

Externe beveiligingsbedreigingen: Ransomware, malware en virussen worden steeds geavanceerder en criminelen vinden steeds meer manieren om onze gebruikers te bereiken en hen te misleiden door op een link te klikken die de gegevens van de hele organisatie versleutelt voor losgeld. Met een back-up kunnen gegevens eenvoudig worden hersteld naar een instantie van vóór de aanval.

Beheer van hybride e-mailimplementaties en migraties naar Microsoft 365: Of u nu migreert naar Microsoft 365 of een combinatie van lokale Exchange- en Microsoft 365-gebruikers hebt, de uitwisselingsgegevens moeten op dezelfde manier worden beheerd en beschermd, waardoor de bronlocatie niet relevant is.

Datastructuur van Teams: De backend van Microsoft Teams is veel complexer dan velen zich realiseren. Teams is geen op zichzelf staande applicatie, wat betekent dat de gegevens die in Teams worden gegenereerd, zich in andere applicaties bevinden, zoals Exchange, SharePoint en OneDrive. Met deze toegevoegde laag van complexiteit is het van het grootste belang dat gegevens adequaat worden beschermd.

Bij Silta zijn we gespecialiseerd in het aanbieden van Managed Secure Connected Hybrid Cloud diensten. Als Veeam partner helpen we u graag verder met het implementeren van uw back-up strategie.

Onze dedicated IT specialist aan het woord

Bij Silta ICT is het ons doel om u altijd zo precies en transparant mogelijk in te lichten over de laatste nieuwigheden. Met echte IT experten met hands-on kennis bent u zeker dat u altijd juist geïnformeerd bent.

Dit blogartikel werd geschreven door Ronnie Dibbaut

Ronnie is Operations Director bij Silta. Naast de dagelijkse operaties en budget verantwoordelijkheden is Ronnie ook in nauw contact met klanten en partners. In zijn vrije tijd is Ronnie bezig met zijn gezin en met duursporten zoals hardlopen en fietsen.

Gerelateerde onderwerpen

Mogelijk vindt u dit ook interessant