Bedrijfsnetwerken verstevigen en beveiligen met SD-WAN
Bedrijfsomgevingen worden steeds complexer door de snelle digitalisering en hybride werkmodellen die daaruit zijn ontstaan. Het vraagt veel denkwerk en inspanning voor IT’ers om deze wijdverspreide netwerken te beheren, voldoende te onderhouden en ze te beveiligen. Met SD-WAN kan dat op één veilig en slim platform dat zich voortdurend aanpast aan al uw businessbehoeften.
De meeste bedrijfsnetwerken zijn tegenwoordig niet meer te herleiden naar slechts één gebouw op een centrale locatie. Daar zijn ondertussen heel wat ‘vertakkingen’ bijgekomen, waaronder datacenters, campussen, bijkantoren, private en publieke clouds, thuiskantoren en medewerkers van alle soorten die op afstand werken. Een efficiënte werking en een continue beveiliging zijn twee belangrijke pijlers om een veilig bedrijfsnetwerk en bijhorende cloudomgeving te kunnen opzetten. Niet alleen om u als bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen en andere gevaren van buitenaf, maar ook om een functionerend netwerk te verkrijgen dat zich aanpast aan de steeds veranderende noden van uw bedrijf.
SD-WAN: centraal en geïntegreerd netwerkplatform
Deze complexe netwerken creëren een waar kluwen waarbij end-to-end zichtbaarheid maar weinig voorkomend is. Dat maakt het voor organisaties een hele uitdaging om een zero-trust-strategie te implementeren. En naarmate het aantal verbindingen binnen een bedrijfsnetwerk toeneemt, zal ook de complexiteit van het bijhouden en beheren ervan exponentieel groeien. Analisten kunnen het opsporen en oplossen van problemen simpelweg niet langer bijbenen. Dit is een van de redenen waarom het aangewezen is om te opteren voor een geïntegreerde platformbenadering van één leverancier.
Met SD-WAN krijgt u een eenvoudig en centraal beheerd netwerkplatform dat al uw individuele bedrijfslocaties aan het interne bedrijfsnetwerk koppelt. SD-WAN staat voor software-defined wide area network en verschilt van een WAN, of wide area network, dat in feite gewoon een computernetwerk is dat zich verspreidt binnen één groot gebied en vaak een aantal LAN’s, of local area networks omvat. SD-WAN is een op software gebaseerde technologie die zich over een bestaand netwerk verspreidt en zich loskoppelt van hardware-applicaties. Dit is voor de huidige bedrijfsnetwerken vaak beter én noodzakelijk doordat een WAN-computernetwerk niet krachtig genoeg is voor de hedendaagse complexe cloudomgevingen.
SD-WAN speelde dus wel degelijk een centrale rol bij het mogelijk maken van de wereldwijde digitale transformatie van organisaties. Eerst bood het gewoon een flexibelere manier voor bijkantoren om snel verbinding te maken met cloudgebaseerde toepassingen. Maar naarmate netwerken zich verder ontwikkelden werd SD-WAN essentieel, omdat het snelle en veilige toegang biedt tussen clouds en datacenters, en als het middelpunt van SASE-oplossingen (secure access service edge) die diezelfde toegang uitbreiden naar thuis- en mobiele werknemers. Tegenwoordig dienen nieuwe SD-WAN-platformen als essentiële bouwstenen voor zeer beweeglijke en breed gedistribueerde netwerken.
Fortinet SD-WAN: beveiliging en netwerkfuncties in één systeem
Een van de grootste uitdagingen is, zoals dat gaat binnen geavanceerde IT-omgevingen, het beveiligen van al deze verbindingen binnen een complex bedrijfsnetwerk. SD-WAN-verbindingen zijn dynamisch en responsief. Oudere beveiligingssystemen waren eenvoudigweg niet ontworpen om zich al even dynamisch aan te passen aan snel evoluerende netwerken. Dus terwijl IT-teams worstelden met het bouwen en onderhouden van een overlay-beveiligingsoplossing, ontstonden er gaten in de beveiliging die ruimte lieten voor cyberaanvallen.
Fortinet, een Amerikaans bedrijf dat cyberbeveiligingsoplossingen ontwikkelt en verkoopt, was de eerste leverancier die dit probleem aanpakte door security-driven networking in het leven te roepen. Hierbij worden beveiliging en netwerkfuncties samen gebouwd zodat ze als één systeem functioneren. Fortinet Secure SD-WAN richt zich algemeen gezien op connectiviteit, toegang en beveiliging. Snelle cloud on-ramp en geavanceerde applicatiesturing geven gebruikers in bijkantoren hetzelfde toegangsniveau tot bedrijfskritische toepassingen in de cloud of het datacenter als die op locatie.
Nog een belangrijk voordeel van Fortinet Secure SD-WAN is dat het kan worden beheerd via een centrale, single-pane-of-glass console. Dit is een beheerconsole die gegevens uit meerdere bronnen op een uniforme display presenteert, zoals een computermonitor of een mobile device. Bedrijfsbeleid wordt dus georganiseerd, configuraties worden gestandaardiseerd en gevalideerd, en gegevens kunnen centraal worden verzameld en gecorreleerd.
Het is bovendien gebouwd binnen een bewezen beveiligingsplatform. Dit betekent dat beveiliging en netwerken werken als een enkel systeem om ervoor te zorgen dat security deel uitmaakt van zelfs de kleinste veranderingen in een verbinding, terwijl het ervoor zorgt dat al het applicatieverkeer volledig wordt geïnspecteerd en beveiligd in real-time. En dit alles zonder netwerkvertragingen, dankzij speciaal gebouwde ASIC’s, of een applicatie-specifieke geïntegreerde schakeling.
Met Fortinet SD-WAN bieden wij u bij Silta een centraal en gebruiksvriendelijk netwerkbeheer aan, met ondersteuning van onze Silta IT-experts. U krijgt een duidelijk overzicht van uw bedrijfsnetwerk en al uw applicaties, en deze worden sterk beveiligd, met de optie om u gemakkelijk aan te passen aan de veranderende noden en de eventuele groei van uw bedrijf.
Contacteer ons voor meer informatie.
Onze dedicated IT specialist aan het woord
Bij Silta ICT is het ons doel om u altijd zo precies en transparant mogelijk in te lichten over de laatste nieuwigheden. Met echte IT experten met hands-on kennis bent u zeker dat u altijd juist geïnformeerd bent.